Er gebeurt hier ook nooit wat!

“Saai is het hier, altijd hetzelfde!” Greet gooit met kracht de keukendeur achter zich dicht. Haar moeder – mijn oma – schilt op dat moment aardappelen voor 10 personen. Ze is het er niet mee eens. Zij vindt dat er genoeg gebeurt: “Het is altijd wat met jullie.”

Toch vraagt ze door. Wat er dan precies zo saai is en wat er volgens Greet moet gebeuren. Wat haar betreft mocht er wel eens iets spannends gebeuren. Een moord of zo. “Eentje die ik dan op moet lossen, met vingerafdrukken en sporen. Gewoon, actie!”

“Nou”, antwoordt mijn oma: “Dan zórgen we toch voor een moord. Zonder lijken, maar wél een die echt opgelost moet worden. Laten we zeggen woensdagmiddag, dan kunnen we ons voorbereiden.” Mijn oma laat de laatste aardappel in de pan glijden en grijnst.

Saai, pff, daar zou ze straks om sméken.

Greet wordt meteen aan het werk gezet. Een schrift moet ze kopen, om verdachten en gédachten te noteren. En een stempelkussen met inkt, voor het afnemen van vingerafdrukken. Verder krijgt ze het advies om haar neus trainen op het onderscheiden van geuren. Saai mocht ze het vinden, aan het werk moest ze!

Al snel volgt meer actie. Een enge mannenstem belt anoniem met een vage boodschap. Als Greet thuiskomt van school, schudt de heg op en neer. Ook broers en zussen moeten eraan geloven: alle slaapkamers worden omgekeerd op zoek naar sporen. En van iedereen moeten onmiddellijk vingerdrukken genomen worden. Er gebeurt zo veel tegelijk…

Greet ligt er twee nachten wakker van.

Dit had ze een paar dagen geleden niet kunnen bedenken! Elke vrije minuut is ze ermee bezig. Tot ze plotseling beet heeft. Achter een schilderij vindt ze het briefje van de moordenaar. Aan dat briefje zit een luchtje dat leidt naar de dader die schoorvoetend bekent. Alle puzzelstukken passen in elkaar en Greet lost de moord op.

Het hele gezin is een week lang in de ban van de moord.

De enge stem, de hints en de onderlinge verdenkingen hebben veel opschudding gebracht. Er was écht iets gebeurd. Het oplossen van de moord leidt tot veel voldoening.

Greet laat het voorlopig wel uit haar hoofd om het leven saai te noemen. En mijn oma? Die broedt alweer op een nieuw verhaal. Want als er iémand tot leven kwam door deze moord, dan was zij het wel.